Składniki (na 3 porcje):
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- skórka i sok z połowy cytryny – najlepiej Bio
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do smażenia
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki jogurtu
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
Do podania:
- jogurt naturalny
- lemon curd z tego przepisu
Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W osobnej misce blendujemy ser ricotta, jajka, sok oraz skórkę z cytryny, cukier puder, rozpuszczone masło, jogurt oraz mleko. Dodajemy suche składniki i blendujemy do połączenia.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Na jednego placuszka wylewamy około półtora łyżki ciasta. Smażymy z jednej strony, aż na brzegach pojawią się bąbelki, następnie obracamy i smażymy jeszcze minutę z drugiej strony. Upieczone, ciepłe podajemy z jogurtem i kremem lemon curd. Można też serwować z kawałkiem masła i cukrem pudrem lub syropem klonowym.