Cytrynowe pancakesy z ricottą

Drukuj
23.03.2025  Magda

Cytryny ostatnio opanowały mój jadłospis, ale prawda jest taka, że sezon zimowy to właśnie czas cytrusów. W tym właśnie czasie zawsze pokuszę się o zrobienie kilka słoiczków kremowego lemon curd, a jak już go zrobię tak potem chcę go jeść ze wszystkim. Ten krem jest wspaniały, kto zna ten wie, że można się uzależnić. Też jest prosty do wykonania, więc same plusy. Na śniadanie idealny, zwłaszcza w chłodne poranki, jest jak promyk słońca na talerzu. A jeśli skomponujemy go z puchatymi, serowymi pancakesami, również z nutą cytryny, to w chłodny poranek poczujemy powiew tropików gdzie cytrusy dojrzewają.

Składniki (na 3 porcje):

  • 250g sera ricotta
  • 2 jajka
  • skórka i sok z połowy cytryny – najlepiej Bio
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do smażenia
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki jogurtu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Do podania:

  • jogurt naturalny
  • lemon curd z tego przepisu

 

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól. 

 

W osobnej misce blendujemy ser ricotta, jajka, sok oraz skórkę z cytryny, cukier puder, rozpuszczone masło, jogurt oraz mleko. Dodajemy suche składniki i blendujemy do połączenia.

 

Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Na jednego placuszka wylewamy około półtora łyżki ciasta. Smażymy z jednej strony, aż na brzegach pojawią się bąbelki, następnie obracamy i smażymy jeszcze minutę z drugiej strony. Upieczone, ciepłe podajemy z jogurtem i kremem lemon curd. Można też serwować z kawałkiem masła i cukrem pudrem lub syropem klonowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *