Owsianka chałwowa

Drukuj
22.06.2024  Magda

Miłość do owsianek na śniadanie dalej trwa i pewnie nie minie, zwłaszcza, że do głowy przychodzą kolejne pomysły, kolejne smaki, a i Internet też kipi od inspiracji. W ostatnimi czasy zajadam się owsianką chałwową, sezon na świeże owoce bardzo jej sprzyja, ponieważ uwielbiam słodkość i intensywność tej owsianki przełamać kwaśny i świeżym smakiem owoców, a maliny, porzeczki czy nawet truskawki czy jeżyny świetnie się do tego nadają. Na zimę polecam połączenie jej z mrożonymi wiśniami, które rozmrażamy wcześniej i pestkami granatu – też zniewalające połączenie. Ogólnie, nie ważne jaki owoc, jest pyszna, dla wszystkich fanów koniecznie do spróbowania.

Składniki (na 1 porcje):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżeczka tahini
  • wrzątek

Do podania:

  • 50g skyru naturalnego
  • 50g skyru waniliowego lub puddingu proteinowego waniliowego
  • odrobina rozkruszonej waniliowej chałwy
  • świeże owoce w sezonie, najlepiej kwaśne – u mnie porzeczki i maliny, w zimie mrożone

 

Polecam przygotować bazę do owsianki wieczorem, dzień przed lub chociaż godzinę przed jedzeniem – do miski wsypujemy płatki, dodajemy pastę tahini oraz wrzątek – odrobinkę ponad powierzchnię płatków. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem, odstawiamy.

 

Do ugotowanej owsianki dodajemy skry oraz pudding, w zależności od upodobań i tak naprawdę od słodkości jaką lubimy, dokładnie mieszamy na kremową owsiankę – jeśli wydaje nam się ona za gęsta, możemy dodać odrobinę mleka.

 

Przekładamy do miski, na wierzch kruszymy chałwę waniliową – im więcej tym owsianka będzie słodsza i dodajemy ulubione, wybrane owoce. Zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.