Składniki (na 4 porcje):
- szklanka płatków owsianych
- łyżka masła
- łyżka i łyżeczka miodu
- 400g gęstego jogurtu gęstego
- 300g mrożonych owoców – użyłam owoców leśnych
- pół laski wanilii
Zaczynamy od uprażenia owsianki – na patelnię wsypujemy płatki owsiane i prażymy, często podrzucając płatki, aż staną się złociste i pachnące. Następnie, ściągamy z ognia i na gorące dodajemy masło i miód – wszystko dokładnie mieszamy, aż rozpuszczone masło i miód pokryją płatki. Odstawiamy.
Do rondelka przekładamy owoce, dodajemy łyżkę wody oraz przepołowioną laskę wanilii, pozbawioną nasionek – nasionka wykorzystujemy do jogurtu. Stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do rozmrożenia i delikatnego rozpadnięcia się owoców. Odstawiamy do ostygnięcia. Usuwamy laskę wanilii.
W międzyczasie do jogurtu greckiego dodajemy nasionka wanilii oraz łyżeczkę miodu – dokładnie mieszamy.
Składamy owsiankę – do słoiczków na dno dajemy porcję jogurtu – porządną łyżkę. Na jogurt porcję owoców – około łyżki, a następnie owsiankę – porządną łyżkę. Powtarzamy warstwy.
Śniadanie jest od razu do podania, ale można też zakręcić słoik, schować do lodówki i zjeść później.