Składniki (na 1 dużą porcję):
- 1 banan
- 5 łyżek płatków owsianych
- płaska łyżeczka herbaty matcha i odrobinka do posypania
- garść truskawek
- łyżka kremu pistacjowego
- odrobina oleju
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Do miski przekładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy płatki owsiane, matchę i wszystko razem zagniatamy widelcem, do połączenia.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Smażymy około 7-8 minut, mieszamy, bo owsianka może się szybko rumienić. Rozdzielamy na gródki jak przy granoli i ściągamy patelnie z ognia.
W międzyczasie możemy umyć truskawki, odciąć szypułki i pokroić je w ćwiartki.
Na talerz kładziemy porcję jogurtu, na to wykładamy owsiankę z patelni. Dodajemy truskawki. Całość polewamy kremem pistacjowym – aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, można chwilę podgrzać ją w mikrofali. Ja dla dodatkowego uderzenia, posypuje wierzch jeszcze odrobiną matchy. Zajadamy.