Makaron z ciecierzycą i czerwonym pesto

Drukuj
10.06.2021   Magda

Wpadłam na ten przepis przez czysty przypadek… jak to u mnie bywa w lodówce zalegał do połowy zużyty słoiczek czerwonego pesto, to samo z ciecierzycą – duży słoik zazwyczaj dzielę na pół, tak więc druga połowa stała i czekała chyba właśnie na to danie. Jestem przemile zaskoczona jakie to było pyszne i sycące, mój mąż początkowo sceptycznie po czym stwierdził, że dobre mi to wyszło – najlepsza rekomendacja 100% mięsożercy 🙂 Tak więc polecamy oboje, szybko się robi i świetnie smakuje.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu – użyłam orecchiette
  • puszka ciecierzycy
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki gotowego czerwonego pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • 1-cm kawałek papryczki chili lub szczypta suszonych płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • starty parmezan
  • orzeszki pinii – opcjonalnie

 

Zagotowujemy garnek wody, solimy i gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania – przyda się potem do rozrzedzenia sosu.

 

Przygotowujemy resztę składników – pomidorki myjemy, większe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odcedzamy, opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Czosnek obieramy. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

 

Na zimną patelnie wlewamy oliwę i wyciskamy na nią czosnek i dodajemy papryczkę chili. Dopiero wtedy włączamy mały gaz i smażymy, około 2-3 minuty od chwili gdy zacznie skwierczeć, cały czas mieszając. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy, często mieszając, około 3-4 minut. Po tym czasie bierzemy widelec i część ciecierzycy rozgniatamy.

 

Do tego dodajemy pomidory, ugotowany i odcedzony makaron, pesto i dokładnie wszystko mieszamy. Do tego wlewamy wodę spod makaronu, tyle, aby na dnie utworzył się kremowy sos. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zmniejszamy ogień i pozwalamy się jeszcze chwilę dusić pod przykryciem – jakieś 2-3 minuty.

 

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Pysznie smakuje posypane parmezanem, ale w wersji wegańskiej można ser pominąć – oczywiście trzeba też wtedy użyć wegańskiego, czerwonego pesto lub pokusić się o zrobienie je samemu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *