Składniki (na 3-4 porcje):
- około 20 muszli makaronowych
- oliwa z oliwek
Farsz:
- 400g surowego chudego boczku
- 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 1 średnia cebula, poszatkowana
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżka cukru
- 300ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z ziołami około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, wlewamy ciepły bulion, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem a następnie gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje połowę płynu.
W międzyczasie podgotowujemy muszlę, najlepiej w dużym, ale niezbyt głębokim garnku. W czasie gotowania często, ale bardzo delikatnie mieszać aby się nie sklejały. Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy odrobiną oliwy, aby się nie skleiły i nie wyschły.
Nagrzewamy piekarnik do 200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut aż sos zabulgocze. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aby makaron był chrupiący na wierzchu.