Wieprzowina z ananasem i kolorową papryką

Drukuj
08.01.2013   Magda

Połączenie słodkiego ananasa i ostrych dodatków tworzy wyśmienity i egzotyczny smak. Dodatkowo te cudowne kolory, soczyste i wyraziste aż zachęcają do jedzenia. Przepyszne i proste danie obiadowe, a jednak zaskakujące swoim smakiem.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • po połówce czerwonej, zielonej i żółtej lub pomarańczowej papryki, pokrojonej w paski
  • puszka ananasa w kawałkach wraz z lekkim syropem
  • szczypta chili
  • płaska łyżeczka czerwonej słodkie papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana w krążki dymka lub łyżka siekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy chili, paprykę słodką, pieprz, sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinkę.

 

Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka. Następnie na patelnie po cebuli wrzucamy mięso i podsmażamy na brązowy kolor, od czadu do czasu mieszając. Przekładamy do garnka i wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
W tym czasie na pozostałej łyżce oleju obsmażamy chwilę pokrojoną paprykę, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut.

 

Po 15 minutach duszenia mięsa. dodajemy do niego wcześniej podsmażoną paprykę oraz kawałki ananasa wraz z syropem. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Do minimalnej ilości wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do sosu – od razu mieszamy, sos natychmiast zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną dymkę lub pietruszkę. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem.

 

 


1 thought on “Wieprzowina z ananasem i kolorową papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *