08.01.2013 Magda
Połączenie słodkiego ananasa i ostrych dodatków tworzy wyśmienity i egzotyczny smak. Zaletą tego dania jest fakt, że praktycznie robi się samo – wrzuca się składniki do jednego garnka i voilà.

Składniki (na 2-3 porcje):
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- po połówce czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki, pokrojonej w krótkie paski
- pół puszki ananasa w kawałkach wraz z lekkim syropem
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy chili, pieprz, sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Łyżkę oliwy rozgrzewamy w rondlu i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Następnie wrzucamy mięso i podsmażamy w rondlu na brązowy kolor. Po kilku minutach wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy paprykę i wlewamy syrop z ananasów (wlewamy tyle soku ile sosu chcemy uzyskać). Dusimy jeszcze przez 10 minut aż papryka i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy według uznania z ryżem lub kuskusem.
Żoneczka zrobiła wczoraj- wypas jedzonko, polecam!!! 🙂