Grecka musaka

Drukuj
29.06.2020   Magda

Tym co mieli okazję być w Grecji i zajadać oryginalną musakę, nie trzeba jej przedstawiać ani zachęcać do jedzenia. Wiedzą że jest niesamowicie pyszna, aromatyczna, w masą dobrych rzeczy w środku. Okazuje się, że jest też bardzo prosta w wykonaniu i samodzielne złożenie jej w domu jest nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy bo domowy, niż oryginał.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 1 duży bakłażan
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • Oliwa z oliwek do skropienia

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400ml mleka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania z wierzchu

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry – około pół centymetra. Układamy na blaszce do pieczenia, z obu stron posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do lekkiego ostygnięcia.

 

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plasterki – około 3-4mm – użyłam do tego mandoliny do warzyw. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, stawiamy na ogień i gotujemy do chwili zagotowania. Gdy zaczną się gotować, odcedzamy je, zostawiamy ciepłe w garnku, pod przykrywką.

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż trochę się zarumieni – około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, cynamon, tymianek oraz słodką paprykę i przesmażamy, cały czas mieszając, przez minutę. Do tego dodajemy mięso, rozdrabniamy i smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać – około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy do mięsa puszkę pomidorów, opłukujemy puszkę po pomidorach około odrobiną wody – jakieś 1/3 puszki, i wlewamy na patelnię. Dusimy mięso z pomidorami, aż większość płynów odparuje – około 10 minut, na średnim ogniu, bez przykrywki. Na koniec duszenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowujemy sos – do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną, prażymy przez minutę aż zacznie się rumienić. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy do rondelka mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Ściągamy z ognia. Dodajemy do beszamelu rozkłócone jajka, dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Jeśli po upieczeniu bakłażanów wyłączyliśmy piekarnik, to włączamy go ponownie i nagrzewamy na 180°. Składamy musakę – na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 przygotowanego beszamelu. Na niego układamy plasterki podgotowanych ziemniaków, dość ściśle, wciskając w sos. Na ziemniaki wykładamy połowę plastrów bakłażana, a na niego cały mięsny farsz, rozprowadzamy, wyrównujemy. Na mięso wylewamy kolejną porcję beszamelu, rozprowadzamy, układamy plastry bakłażanów i ostatnią porcję sosu. Na beszamel ścieramy cienką warstwę parmezanu.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wierzch powinien być ścięty, zarumieniony, a po bokach zapiekanka będzie pięknie bąblować. Przed krojeniem polecam pozostawiać zapiekankę na 10 minut, aby przestała bulgotać i się lekko ściągnęła – będzie łatwiej kroić i podać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *