Składniki (na 4 duże porcje):
- 3 woreczki kaszy pęczak – użyłam pęczaku z dodatkiem grzybów z Biedronki – firma Plony Natury
- 1 czerwona i 1 żółta papryka
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 średnie marchewki
- 3 łyżki oleju
- 250ml bulionu warzywnego – użyłam kostki BIO
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- parmezan – opcjonalnie, do podania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Jeśli używamy gotowej mieszanki z warzywami gotujemy w woreczkach, natomiast jeśli używamy samej kaszy, polecam gotowanie bez woreczka. Po ugotowaniu kaszy odcedzamy i odkładamy do dobrego odcieknięcia.
Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 1,5cm kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę i szklimy około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu. Do cebuli dodajemy startą marchewkę, mieszamy i smażymy razem z cebulą około 3-4 minuty. Usmażone ściągamy z ognia. Dodajemy kolejną łyżkę oleju, rozgrzewamy, wrzucamy paprykę – smażymy na dużym ogniu około 5 minut, aż papryka zacznie się przypiekać. Ściągamy z patelni. Wlewamy ostatnią łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki – smażymy około 5-7 minut aż odpruje z nich woda, a następnie zaczną się podpiekać.
Gdy pieczarki się podpieką, dodajemy do nich resztę obsmażonych warzyw, odsączoną kaszę, bulion, sos sojowy i trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy – około 3-4 minuty.
Po tym czasie mieszamy, patrzymy czy kasza wchłonęła większość bulionu, a jeśli nie to dusimy jeszcze 2-3 minuty. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Gorące danie od razu podajemy, na talerzu posypujemy tarty parmezanem.