Składniki (na formę o średnicy około 31cm):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży bakłażan
- 1 średnia cukinia
- mała czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 200g pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do skropienia
- kulka mozzarelli
Na zalewę:
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 duże jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- łyżka posiekanych świeżych ziół – użyłam bazylii i pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
Przygotowujemy warzywa – myjemy bakłażana, cukinię oraz paprykę. Kroimy wszystko w około 1 centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy wszystkie warzywa na blachę z folią. Doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy z wierzchu oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając przyprawy i oliwę w warzywa. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy na blaszkę umyte pomidorki i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyciągamy do lekkiego przestygnięcia. Nie wyłączamy piekarnika.
W międzyczasie gdy warzywa się pieką przygotowujemy śmietanowo-jajeczną zalewę – do miski wlewamy śmietankę, wybijamy jajka – dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem, do połączenia składników. Dodajemy starty parmezan, siekane zioła, roztarty z odrobiną soli czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.
Formę do tarty wyklejamy gotowym ciastem francuskim – całe nie wypełni formy więc tak układam całe ciasto, aby jak największy kawałek nadmiaru dało się odciąć. Wyklejam nim resztę formy i sklejam brzegi dwóch kawałków za pomocą widelca.
Lekko przestudzone warzywa układamy równomiernie na cieście. Całość zalewamy równomiernie masą śmietankowo-jajeczną. Mozzarellę odsączamy, rozrywamy w rękach na małe kawałki i układamy na wierzchu tarty.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż brzegi będą złociste, a wierzch ścięty i rumiany. Podajemy na ciepło. Ja serwuję ją z domowym sosem czosnkowym.