Szybkie paszteciki wigilijne z grzybami

Drukuj
24.12.2014   Magda

Zrobienie pasztecików z gotowego ciasta francuskiego jest bardzo proste i ten powód powinien nas szczególnie zachęcić do zrobienia ich samemu. Wolę takie paszteciki niż kupione, w których jest lista dziwnych składników, niekoniecznie zdrowych. Do takich sami dodajemy do farszu to co lubimy, mamy pewność, że podamy je świeże i pachnące. Gotowe ciasto to droga na skróty ale efekt domowej roboty gwarantowany.

Składniki (na około 20 pasztecików):

  • paczka gotowego ciasta francuskiego (ok. 280g)
  • 600g pieczarek
  • 200g mieszanych grzybów leśnych, mrożonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka oleju

 

Mrożone grzyby rozmrażamy i kroimy na drobno. Pieczarki obieramy i także drobno kroimy. Cebulę szatkujemy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, często mieszając aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i grzyby – smażymy wszystko razem przez około 20 minut, aż z grzybów odparuje cała woda i zmiękną. Gotowe grzyby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym estragonem. Odstawiamy aby trochę ostygnęły.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik do 180°. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki wzdłuż dłuższego brzegu. Na każdą połowę ciasta wykładamy połowę farszu grzybowego – wykładamy go wzdłuż dłuższego brzegu, zostawiając centymetr wolnego ciasta. Brzeg ciasta smarujemy mlekiem i ciasno sklejamy i w drugim brzegiem ciasta tworząc wałek. Wałek z farszem układamy an blaszce sklejonym brzegiem do dołu. Na wierzchu wałka tworzymy nacięcia co 3 centymetry. Smarujemy wałki mlekiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 minut. Podajemy gorące, z barszczykiem.

 

 



1 thought on “Szybkie paszteciki wigilijne z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *