Anielsko puszysty piernik

Drukuj
24.12.2014   Magda

Tak naprawdę ten piernik powinien się nazywać anielsko pyszny, bo taki jest, poza oczywiście byciem puszystym i dziecinnie prostym. Przepis został mi sprzedany przez kolegę z pracy, który kiedyś mnie nim poczęstował. Wiele razy go piekłam, zawsze wychodzi. W tym roku będzie moim piernikiem numer jeden.

Składniki (na formę ok. 40x27cm):

  • 2,5 szklanki zwykłej mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 150ml mleka
  • 150ml szklanki oleju
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jajka
  • 150g czekolady deserowej
  • łyżka masła
  • garść orzechów włoskich

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 180°. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, budyń, kakao i sól. Do osobnej miski wbijamy jajka i zaczynamy ubijać, stopniować dodając cukier i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania gęstego, jasnożółtego kremu. Następnie dodajemy do jajek dżem i miksujemy.

 

Mleko mieszamy w olejem. Nie przestając miksować, dodajemy do ciasta na przemian suche i mokre składniki, zaczynając i kończąc na suchych. Miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy do foremki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się za zrobienie polewy – czekoladę łamiemy na małe kostki do miski, dodajemy masło i całość ustawiamy nad kąpielą wodną do całkowitego rozpuszczenia. Rozprowadzamy czekoladę na wierzchu ciasta i posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.