Podaje je do gorzkiej kawy, z gałką lodów śmietankowych lub z kleksem słodkiej śmietany.
Składniki (na formę o średnicy ok. 21cm):
- 2 szklanki pistacji
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka białego cukru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 2 łyżki pistacji ze składników powyżej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 50g zimnego masła
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
- lody waniliowe do podania
Łuskane pistacje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i prażymy około 5-7 minut, aż zaczną pachnieć. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gdy pistacje ostygną, przekładamy je do robota kuchennego. Włączamy robota na dwa pulsacyjne obroty noży, aby tylko delikatnie posiekać pistacje – odkładamy 2 łyżki na później, do kruszonki. Do reszty pistacji w robocie dodajemy 1/2 szklanki cukru i mielimy na bardzo drobno.Do orzechów przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Grubo posiekane pistacje przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich brązowy cukier, mąkę, cynamon i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami łączymy masło z suchymi składnikami, aby utworzyła się gruboziarnista kruszona. Odstawiamy ją do lodówki, aby masło za bardzo się nie ogrzało.
Do dużej miski oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Odmierzamy 1/2 szklanki cukru i ciągle miksując, dodajemy stopniowo do piany z białek. Gdy piana jest sztywna i szklista, dodajemy, ciągle miksując, po jednym żółtku. Gdy wszystkie żółtka są zmiksowane z białkami, mały strumykiem dodajemy rozpuszczone masło, miksując. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko na najniższych obrotach miksera.
Włączamy piekarnik na 180°. Połowę ciasta wylewamy do formy, na wierz posypujemy połowę przygotowanej kruszonki. Następnie wylewamy resztę ciasta, wyrównujemy wierzch i posypujemy go równomiernie pozostałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Następnie wystawiamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.