Składniki (na duże ciasto):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g
- 4 soczyste jabłka
- 100g cienkich pierniczków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki mleka
Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Cienkie pierniczki przekładamy do woreczka i wałkiem kuchennych rozbijamy je na bardzo drobne kawałki.
Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około 2 łyżki pyłu do posypania warkocza z wierzchu, dodajemy cynamon, syrop klonowy i posiekane na drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Gotowe ciasto francuskie przekładamy na blachę z papierem. Wzdłuż obu dłuższych brzegów ciasta robimy skośne nacięcia, grubości około centymetra, a długie na tyle aby w środku został około 6-7 centymetrowy pas niepociętego ciasta. Na sam środek tego pasa wysypujemy jabłka z dodatkami, będzie ich dużo więc można lekko docisnąć i taki farsz przykrywamy na zakładkę pociętymi pasami – raz lewy pas, raz prawy, aż do końca. Z wierzchu smarujemy ciasto mlekiem, posypujemy po środku pierniczkami.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor 25-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.