Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm):
- ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej
- 3/4 szklanki cukru
- 100g zimnego masła
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g ricotty
- 100g kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 700g rabarbaru
- 2 słodkie i twarde jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder do oprószenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, łączymy masło z suchymi składnikami, siekając je w drobne kawałki. Następnie, gdy w cieście są drobne kawałeczki masła, tworzymy otwór do którego wybijamy 2 całe jajka i dwa żółtka, po czym dodajemy ricottę ze śmietaną oraz esencję waniliową. Ciasto wyrabiamy rękami, podsypując mąką gdy za bardzo się klei. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, być zwarte i sprężyste. Okręcamy je folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania owoców.
Rabarbar myjemy, odcinamy wyschnięte końcówki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Jabłka myjemy, pobieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko, aby nie ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy rabarbar z jabłkami i wyrównujemy. Odłożony kawałek ciasta rozwałkowujemy i układamy nieforemne łaty na wierzch ciasta – możemy też ułożyć ładny wzór – np. kratkę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut. Upieczone ciasto wystawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.