Składniki (na 5 porcje):
- opakowanie ciasteczek Oreo – 16 ciasteczek
- 150g jogurtu naturalnego typu Skyr
- 250ml śmietanki kremówki
- kakao do posypania deserów
- cukier puder do smaku
Część ciasteczek Oreo rozdzielamy, zostawiamy około 5 całych sztuk do ozdobienia deseru. Krem przekładamy do miski, a ciasteczka do robota kuchennego. Ciasteczka mielimy na drobny piasek. Na dno szklaneczek, słoiczków lub innych małych salaterek w których będziemy podawać deser, wsypujemy po łyżce zmielonych ciasteczek. Odstawiamy.
Do kremu z ciastek dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. 2 łyżki ubitej kremówki przekładamy do mieszanki z jogurtem i mieszamy dość energicznie do połączenia, aby trochę już masę napowietrzyć. Do tego dodajemy resztę kremówki i już delikatnie mieszamy na puszysty krem. Do kremu dodajemy resztę zmielonych ciasteczka i delikatnie mieszamy do połączenia.
Krem rozdzielamy po równo do szklaneczek. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, na minimum godzinę.
Przed podaniem dekorujemy całymi ciasteczkami Oreo i posypujemy z wierzchu odrobiną kakao.