Falafel z sosem pomidorowym

Drukuj
13.05.2014   Magda

Falafel to potrawa rodem z Bliskiego Wschodu. Jest to potrawa przyrządzana zazwyczaj z mielonej ciecierzycy doprawionej aromatycznymi przyprawami. Falafel, formowany w kulki lub małe kotleciki dobrze sprawdza się w czasie stojących imprez, bo można go śmiało jeść rękami, maczając w różnych sosach. Można go także podawać jako substytut kotletów dla wegetarian, włożyć do chlebka pita, dodać świeże warzywa, ulubione sosy i stworzyć wegetariański kebab. Pycha. 

Składniki (na około 20 kotlecików): 

  • 200g suchej cieciorki
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty chili
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej do smażenia

 

Na dzień przed zrobieniem kotlecików, namaczamy cieciorkę w zimnej wodzie z sodą, przez minimum 12 godzin. Na drugi dzień napęczniałą cieciorkę odcedzamy i opłukujemy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 3 minut. Następnie dodajemy przyprawy – cynamon, chili, nasiona kolendry i smażymy jeszcze 2 minuty uważając, aby cebula i przyprawy się nie przypaliły.

 

Cieciorkę i cebulę z przyprawami wkładamy do robota kuchennego, dodajemy olej sezamowy, szczyptę soli i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

 

Po upływie 30 minut, rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą mokrej małej łyżeczki nabieramy porcję masy i formujemy małe kotleciki – możemy im nadać dowolny kształt, ale pamiętajmy, że kotleciki powinny być małe, aby dało się je wygodnie jeść rękami.

 

Gdy olej jest rozgrzany, wkładamy na niego porcję kotlecików i smażymy na złoty kolor. Gotową porcję wykładamy na papierowy ręcznik. Podajemy jeszcze ciepłe z słodko-pikantnym dipem pomidorowym z przepisu poniżej.

 

PIKANTNO-SŁODKI SOS POMIDOROWY:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 szczypty pieprzu Cayenne
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mascarpone

 

Do rondelka wlewamy oliwę i wyciskamy na nią czosnek, dopiero potem wyłączamy ogień pod garnkiem. Chwilkę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy cukier i pozwalamy mu się chwilę smażyć – nada mu to lekko dymny smak. Potem dodajemy pomidory, sól i pieprz Cayenne. Czekamy aż zacznie bulgotać, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie, sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Przelewamy do na sitko i przecieramy na gładko. Do przetartego sosu dodajemy łyżkę mascarpone i rozprowadzamy. W zależności od upodobań, podajemy ciepły lub zimny.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *