Makaron po chińsku z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Drukuj
16.09.2019   Magda

Kolejna inspiracja chińszczyzną na szybko gotowa do wypróbowania. Ekspresowa obróbka kurczaka w woku, makaron gotowy bez gotowania, chrupiący, świeży groszek i pyszny słodko-kwaśny sos, to wszystko to bardzo smaczna kompozycja, z ciekawymi nutami smakowymi.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 250g filetu z kurczaka
  • 250g makaronu ryżowego do namaczania w zimnej wodzie
  • 200g groszku cukrowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżek sosu sojowego
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju

 

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie, podłużne paski. Wlewamy do niego 2 łyżki oleju i dodajemy szczyptę chili. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.

 

Groszek cukrowy myjemy pod bieżącą wodą. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją – przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą.

 

W miseczce łączymy sos sojowy, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, cukier trzcinowy. Do tego wyciskamy czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.

 

Na zimny wok wrzucamy z grubsza posiekane orzechy ziemne, włączamy ogień i chwilę prażymy, kręcąc patelnią, aż zaczną się przypiekać. Zrumienione ściągamy na talerz. Na ten sam, gorący wok wrzucamy kurczaka i smażymy na złocisty, o czasu do czasu mieszając – około 4-5 minut.

 

Do kurczaka wrzucamy groszek, smażymy mieszając przez minutę. Do wszystkiego dodajemy namoczony, odcedzony makaron oraz przygotowany wcześniej sos – mieszamy i podgrzewamy w woku około 2 minuty.

 

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Do woka możemy wrzucić połową przygotowanych orzechów i wymieszać, resztę podać osobno do posypania dania z wierzchu, według uznania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.