Składniki (na 2 porcje):
- 250g makaronu spaghetti
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula, drobno poszatkowana
- 1 łyżeczka bazylii i oregano
- 4 łyżeczki kaparów
- około 15 zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól
- ser do posypania i kilka listków bazylii
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę wraz z ziołami. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli a zioła wypuszczą olejki aromatyczne. Po tym czasie dodajemy posiekane kapary i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Następnie wlewamy pomidory, doprawiamy cukrem, papryką, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, do chwili gdy sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron.
Pod koniec gotowania, dodajemy do sosu pokrojone w krążki oliwki i dusimy jeszcze przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Makaron przekładamy do miseczek i polewamy obficie sosem lub jak to robią Włosi, wrzucamy ugotowany makaron do sosu i mieszamy. Na koniec posypujemy tarty serem.