Spagetti z sosem pomidorowym i oliwkami

Drukuj
07.06.2013   Magda

Uwielbiam pracować w kuchni z makaronem. Jako baza nadaje się do niezliczonej ilości przepisów i można go łączyć ze wszystkim. W moim domu najczęściej gości spaghetti, które niezależnie od dodatków, zawsze smakuje dobrze i nie wymaga wiele czasu na ugotowanie. Dzisiaj proponuję wersję spaghetti z oliwkami.  Śródziemnomorski smak owocu oliwki i aromatyczny sos pomidorowy przeniesie nas w myślach w ciepłe klimaty.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 250g makaronu spaghetti
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 
  • 1 duża cebula, drobno poszatkowana 
  • 1 łyżeczka bazylii i oregano 
  • 4 łyżeczki kaparów
  • około 15 zielonych oliwek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • pieprz i sól
  • ser do posypania i kilka listków bazylii

 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę wraz z  ziołami. Wszystko razem smażymy przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli a zioła wypuszczą olejki aromatyczne. Po tym czasie dodajemy posiekane kapary i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

 

Następnie wlewamy pomidory, doprawiamy cukrem, papryką, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, do chwili gdy sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron. 

 

Pod koniec gotowania, dodajemy do sosu pokrojone w krążki oliwki i dusimy jeszcze przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

 

Makaron przekładamy do miseczek i polewamy obficie sosem lub jak to robią Włosi, wrzucamy ugotowany makaron do sosu i mieszamy. Na koniec posypujemy tarty serem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.