Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- mały słoik selera konserwowego
- 1200g dobrej jakości szynki wieprzowej
- 2 łyżki majonezu
- łyżka gęstego jogurtu
- łyżeczka musztardy Dijon lub kremowej
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, trochę solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Seler odsączamy z zalewy na sicie, dobrze odciskamy. Przekładamy do miski. Ugotowane warzywa kroimy drobną kostkę, dodajemy do selera. Szynkę kroimy w cienkie paski i także dodajemy. Do tego wszystkiego dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się, minimum na godzinę.
Po tym czasie możemy serwować w dużej salaterce lub w osobnych kieliszkach – wygląda to bardzo elegancko.