Sałatka selerowa z szynką

Drukuj
18.12.2024  Magda

Czy u Was w domu klasyczna sałatka jarzynowa to nieodłączny element menu? U mnie do tej pory tak, ale w tym roku jej nie robię. Ale spokojnie, oddech, relaks, na pewno ktoś inny nie omieszka przynieść na świąteczne rodzinne posiedzenie. Natomiast ja zaserwuje niewielką alternatywę. Baza jakby podobna – marchew, pietruszka, ziemniaki i seler, ale nie zwykły gotowany, ale chrupiący, słodki i marynowany. Do tego szynka, świetnie pasuje. I w sumie tyle, coś nowego, ale jednak z nutą klasycznej jarzynowej, idealna na kolejne świąteczne dni. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • mały słoik selera konserwowego
  • 1200g dobrej jakości szynki wieprzowej
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżeczka musztardy Dijon lub kremowej
  • sól i pieprz do smaku

 

Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, trochę solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Seler odsączamy z zalewy na sicie, dobrze odciskamy. Przekładamy do miski. Ugotowane warzywa kroimy drobną kostkę, dodajemy do selera. Szynkę kroimy w cienkie paski i także dodajemy. Do tego wszystkiego dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się, minimum na godzinę. 

 

Po tym czasie możemy serwować w dużej salaterce lub w osobnych kieliszkach – wygląda to bardzo elegancko.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *