Naleśniki gryczane z szynką i porem

Drukuj
29.04.2013   Magda

Naleśniki – każdy z Was na pewno je jadł, każdy na pewno ma swój ulubiony sposób ich serwowania – na słodko, na słono, z mięsem czy też z owocami. Jest to uniwersalna potrawa która, jak żadna inna, pokazuje że w kuchni jedną z najważniejszych rzeczy jest wyobraźnia, a tą każdy ma bogatą. Poniższy przepis na naleśniki gryczane z przepysznym, lekko ostrym farszem, pokazuje w jaki sposób zmiana jednego składnika potrafi odmienić oblicze całego dania. Serdecznie zapraszam do kuchni, efekt na pewno Was zaskoczy 🙂

Ciasto naleśnikowe (na 8 naleśników- 3 porcje):

  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli 
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Farsz:

  • 2 duże pory
  • 200g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka oliwy
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 80g tartego sera mozzarella
  • łyżka oleju

Na beszamel:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 200ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

 

Robimy ciasto naleśnikowe – do wysokiej miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i solimy. Włączamy mikser na najniższe obroty i dodajemy stopniowo oba gatunki mąki. Ciasto na początku będzie bardzo płynne, ale nie trzeba się tym martwić. Mąka gryczana musi trochę napęcznieć, dlatego gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.

 

W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowywanie farszu – od porów odcinamy górę, zostawiamy tylko białą część, przekrawamy na pół i myjemy. Przekrojonego pora łatwiej się myje, woda dociera do poszczególnych warstw. Umytego pora kroimy w półplasterki. Odstawiamy.

 

Szynkę kroimy w paseczki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy na niego szynkę i smażymy aż się zarumieni. Ściągamy szynkę z patelni na talerz, a na tłuszcz po smażeniu wrzucamy pory. Smażymy na średni ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną – około 8-10 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy szynkę oraz serek śmietanowy i dokładnie mieszamy składniki – pod wpływem ciepła farszu serek po chwili stanie się bardziej płynny i będzie łatwiej go mieszać. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy.

 

Ciasto naleśnikowe mieszamy łyżką – sprawdzamy czy ma odpowiednią konsystencję – powinno być płynne, ale nie spływać zbyt szybko z łyżki. Dodajemy do ciasta posiekaną zieloną pietruszkę. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy naleśniki. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki będą ładnie odchodzić, dlatego nie trzeba dodatkowo posmarować tłuszczem patelni. 

 

W międzyczasie przygotowujemy także beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, dosypujemy mąkę i mieszamy. Prażymy mąkę aż lekko zmieni kolor na złocisty. Wtedy dolewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Po chwili mieszania beszamel zacznie gęstnieć, wtedy ściągamy go z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°, formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła. Na każdego naleśnika rozsmarowujemy po dużej łyżce farszu. Zwijamy i układamy wszystkie w naczyniu.  Wierzch smarujemy beszamelem, obficie posypujemy tarty serem i wkładamy do piekarnika – zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po zapieczeniu serwujemy. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.