Ciasto naleśnikowe (na 8 naleśników- 3 porcje):
- 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- łyżka siekanej natki pietruszki
- odrobina masła do wysmarowania formy
Farsz:
- 2 duże pory
- 200g serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 80g tartego sera mozzarella
- łyżka oleju
Na beszamel:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 200ml mleka
- sól i pieprz do smaku
Robimy ciasto naleśnikowe – do wysokiej miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i solimy. Włączamy mikser na najniższe obroty i dodajemy stopniowo oba gatunki mąki. Ciasto na początku będzie bardzo płynne, ale nie trzeba się tym martwić. Mąka gryczana musi trochę napęcznieć, dlatego gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.
W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowywanie farszu – od porów odcinamy górę, zostawiamy tylko białą część, przekrawamy na pół i myjemy. Przekrojonego pora łatwiej się myje, woda dociera do poszczególnych warstw. Umytego pora kroimy w półplasterki. Odstawiamy.
Szynkę kroimy w paseczki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy na niego szynkę i smażymy aż się zarumieni. Ściągamy szynkę z patelni na talerz, a na tłuszcz po smażeniu wrzucamy pory. Smażymy na średni ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną – około 8-10 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy szynkę oraz serek śmietanowy i dokładnie mieszamy składniki – pod wpływem ciepła farszu serek po chwili stanie się bardziej płynny i będzie łatwiej go mieszać. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy.
Ciasto naleśnikowe mieszamy łyżką – sprawdzamy czy ma odpowiednią konsystencję – powinno być płynne, ale nie spływać zbyt szybko z łyżki. Dodajemy do ciasta posiekaną zieloną pietruszkę. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy naleśniki. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki będą ładnie odchodzić, dlatego nie trzeba dodatkowo posmarować tłuszczem patelni.
W międzyczasie przygotowujemy także beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, dosypujemy mąkę i mieszamy. Prażymy mąkę aż lekko zmieni kolor na złocisty. Wtedy dolewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Po chwili mieszania beszamel zacznie gęstnieć, wtedy ściągamy go z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180°, formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła. Na każdego naleśnika rozsmarowujemy po dużej łyżce farszu. Zwijamy i układamy wszystkie w naczyniu. Wierzch smarujemy beszamelem, obficie posypujemy tarty serem i wkładamy do piekarnika – zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po zapieczeniu serwujemy.