Składniki (na około 10 kulek):
- 100g wędzonego łososia w kawałku
- opakowanie kremowego serka śmietankowego – 135g
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- mały pęczek koperku
- łyżka pestek granatu
- krakersy do podania
Do miseczki przekładamy łososia, serek, sok z cytryny, jogurt i za pomocą widelca mieszamy, rozdzielając łososia na małe kawałki. Robimy mniej więcej jednolitą pastę aby łatwo ja było uformować w kulkę – większe kawałki łososia są super, ale jeśli robimy pastę jako smarowidło na chleb, ale przy kulkach, większe kawałki mogą się źle kleić. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Formujemy kulki – mniej więcej łyżeczka pasty na kulkę, formujemy w rękach i obtaczamy w posiekanym na drobno koperku. Układamy na krakersie i dekorujemy pestkami granatu. Od razu podajemy. Jeśli jednak będziemy serwować pastę później, polecam dopiero przed podaniem układać kulki na krakersach, aby pozostały chrupiące. Lub jak w opisie, serwować pastę w formie jednej większej kuli z wianuszkiem krakersów w koło.