Szybka pasta łososiowa

Drukuj
17.12.2024   Magda

Najprostsza z możliwych past łososiowych jaka może być i chyba najszybsza – mieszamy i zajadamy. Idealna jako smarowidło do pieczywa, ale w okresie świąteczny podaje ją w formie przystawki na stół. Można ją podać w formie takich małych kuleczek jak na zdjęciu, wtedy stanowią od razu jedną zgrabną porcję albo uformować jedną dużą kulę, obtoczyć w koperku i granacie i podać elegancko na dużym talerzu z wianuszkiem krakersów i z takimi małymi nożykami – wtedy każdy z gości nakłada tyle pasty ile lubi. Forma dowolna, a przepis warty zapamiętania, nie tylko na Święta i przyjęcia.

Składniki (na około 10 kulek):

  • 100g wędzonego łososia w kawałku
  • opakowanie kremowego serka śmietankowego – 135g
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek koperku
  • łyżka pestek granatu
  • krakersy do podania

 

Do miseczki przekładamy łososia, serek, sok z cytryny, jogurt i za pomocą widelca mieszamy, rozdzielając łososia na małe kawałki. Robimy mniej więcej jednolitą pastę aby łatwo ja było uformować w kulkę – większe kawałki łososia są super, ale jeśli robimy pastę jako smarowidło na chleb, ale przy kulkach, większe kawałki mogą się źle kleić. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Formujemy kulki – mniej więcej łyżeczka pasty na kulkę, formujemy w rękach i obtaczamy w posiekanym na drobno koperku. Układamy na krakersie i dekorujemy pestkami granatu. Od razu podajemy. Jeśli jednak będziemy serwować pastę później, polecam dopiero przed podaniem układać kulki na krakersach, aby pozostały chrupiące. Lub jak w opisie, serwować pastę w formie jednej większej kuli z wianuszkiem krakersów w koło.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *