Sałatka cheeseburgerowa

Drukuj
12.11.2024  Magda

Sałatka cheeseburgerowa to jest to, jak dla mnie idealnie zastępuje chętkę na mniej zdrowego cheesa z sieciówki. I jest zdecydowanie lepsza, zdrowsza i szczuplejsza. Na pewno też szybciej ją przygotujecie nawet jeśli zdecydowalibyście się na przygotowywanie cheeseburgerów w domu. Same plusy ma te sałatka, a smakowo jest petarda. I ten sosik z tym właśnie wyraźnym posmakiem uzyskanym dzięki wodzie spod ogórków – no to jest mega patent, a też fajnie rozcieńcza sos który lepiej się wtedy łączy z resztą składników. U mnie to danie serwuje na obiad, niby sałatka a mega sycąca.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 średnie sałaty rzymskie
  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • około 150g ogórków hamburgerowych lub sałatkowych lub szwedzkich
  • 100g tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka keczupu
  • 4 łyżki wody spod ogórków
  • pieprz i sól do smaku

 

Zaczynamy od sosu – wszystkie składniki ze sobą łączymy, dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso, smażymy rozdzielając na mniejsze kawałki, aż się zarumieni. Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

W międzyczasie gdy mięso się smaży, kroimy sałatę w paski i wykładamy na talerze – wszystko dzielimy na 2 porcje. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie prążki, dodajemy do reszty warzyw na talerzu. Ogórki też wykładamy.

 

Usmażone mięso dzielimy na dwie porcje, wykładamy na sałatę. Całość posypujemy obficie serem i polewamy przygotowanym sosem. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *