Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 średnie sałaty rzymskie
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- około 150g ogórków hamburgerowych lub sałatkowych lub szwedzkich
- 100g tartego sera
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu
- łyżka majonezu
- łyżeczka keczupu
- 4 łyżki wody spod ogórków
- pieprz i sól do smaku
Zaczynamy od sosu – wszystkie składniki ze sobą łączymy, dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso, smażymy rozdzielając na mniejsze kawałki, aż się zarumieni. Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
W międzyczasie gdy mięso się smaży, kroimy sałatę w paski i wykładamy na talerze – wszystko dzielimy na 2 porcje. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie prążki, dodajemy do reszty warzyw na talerzu. Ogórki też wykładamy.
Usmażone mięso dzielimy na dwie porcje, wykładamy na sałatę. Całość posypujemy obficie serem i polewamy przygotowanym sosem. Od razu podajemy.