Składniki (3 porcje):
- mała lub ½ dużej sałaty lodowej lub rzymskiej, podartej na kawałki wielkości kęsa
- 1 pierś z kurczaka
- 4 plasterki boczku
- 1/2 szklanki grzanek czosnkowych (można kupić lub zrobić samemu- przepis poniżej)
- pół pęczku pietruszki, drobno posiekanego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 1/3 ząbku czosnku roztartego z solą
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- pieprz do smaku
Grzanki czosnkowe:
- 6 kromeczek z bagietki lub innego bułki o podobnym kształcie
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/3 ząbka czosnku roztartego z solą
- szczypta suszonej natki pietruszki
- szczypta suszonego koperku
- szczypta pieprzu
Składniki do sosu mieszkamy razem i odstawiamy.
Jeśli sami robimy grzanki, przygotowujemy masełko czosnkowe – posypujemy masło przyprawami i mieszamy, najlepiej widelcem. Smarujemy kromeczki cienką warstwą przygotowanego masła, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10 minut, aż będą złociste.
Plasterki boczku kroimy w duże kwadraty i podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor. Nie myjemy patelni, na wytopionym tłuszczu będziemy podsmażać kurczaka. Pierś dzielimy na kilka części, każdą oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy kawałki kurczaka na złoto.
W międzyczasie, podarte kawałki sałaty mieszamy z połową sosu, parmezanu i pietruszki (zostawiamy resztę na wierzch). Gdy kurczak się upiecze, ściągamy go z patelni, kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i kroimy w paski wielkości kęsa. Kawałkami kurczaka i boczku kładziemy na wierz sałaty. Grzanki kroimy w kostkę i także kładziemy na wierzch. Kończymy sałatkę posypując ją pozostałym parmezanem, pietruszką i polewając resztą sosu.