Sałatka Cezar

Drukuj
06.05.2013   Magda

Ile ludzi, tyle przepisów na sałatkę Cezar. Dzisiaj przedstawiam moją wersję tradycyjnego przepisu. Chrupiący boczek, soczyste kawałki kurczaka i złociste grzankami, to wszystko składa się na poezję smaku. Sałatka jest bardzo sycąca – spokojnie można ją podać na obiad lub zabrać na lunch do pracy.   

Składniki (3 porcje):

  • mała lub ½ dużej sałaty lodowej lub rzymskiej, podartej na kawałki wielkości kęsa 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 4 plasterki boczku 
  • 1/2 szklanki grzanek czosnkowych (można kupić lub zrobić samemu- przepis poniżej) 
  • pół pęczku pietruszki, drobno posiekanego 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu 
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 
  • 1/3 ząbku czosnku roztartego z solą 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego 
  • pieprz do smaku

Grzanki czosnkowe:

  • 6 kromeczek z bagietki lub innego bułki o podobnym kształcie 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 1/3 ząbka czosnku roztartego z solą 
  • szczypta suszonej natki pietruszki 
  • szczypta suszonego koperku 
  • szczypta pieprzu

 

Składniki do sosu mieszkamy razem i odstawiamy.

 

Jeśli sami robimy grzanki, przygotowujemy masełko czosnkowe – posypujemy masło przyprawami i mieszamy, najlepiej widelcem. Smarujemy kromeczki cienką warstwą przygotowanego masła, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10 minut, aż będą złociste.

 

Plasterki boczku kroimy w duże kwadraty i podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor. Nie myjemy patelni, na wytopionym tłuszczu będziemy podsmażać kurczaka. Pierś dzielimy na kilka części, każdą oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy kawałki kurczaka na złoto.

 

W międzyczasie, podarte kawałki sałaty mieszamy z połową sosu, parmezanu i pietruszki (zostawiamy resztę na wierzch). Gdy kurczak się upiecze, ściągamy go z patelni, kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i kroimy w paski wielkości kęsa. Kawałkami kurczaka i boczku kładziemy na wierz sałaty. Grzanki kroimy w kostkę i także kładziemy na wierzch. Kończymy sałatkę posypując ją pozostałym parmezanem, pietruszką i polewając resztą sosu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *