Składniki (na 3 porcje):
- mała lub ½ dużej sałaty lodowej lub rzymskiej, podartej na średnie kawałki
- 1 niewielkie awokado
- 2 opakowania sera camembert
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 6 łyżek tartej bułki
- pół pęczku pietruszki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- pieprz do smaku
Grzanki czosnkowe:
- 9 kromeczek z bagietki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki koperku
Składniki do sosu mieszkamy razem i odstawiamy.
Jeśli sami robimy grzanki, przygotowujemy masełko czosnkowe – posypujemy masło przyprawami i mieszamy, najlepiej widelcem. Smarujemy kromeczki cienką warstwą przygotowanego masła, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10 minut, aż będą złociste.
Sery camembert dzielimy na ćwiartki, które przekrawamy jeszcze na pół (uzyskujemy 16 kawałków). Na talerzyk rozsypujemy mąkę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnym talerzyku rozbijamy i rozkłócamy widelcem jajko, na kolejny sypiemy bułkę. Każdy kawałek sera dokładnie obtaczamy dokładnie w mące, nadmiar strzepujemy. Następnie obtaczamy w jajku i dokładnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju. Ściągamy z patelni na ręcznik papierowy.
Kawałki sałaty polewamy połową sosu i mieszamy. Awokado przekrawamy, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w plasterki. Układamy plasterki awokado na wierzchu, układamy upieczone kawałki camembert i posypujemy obficie pietruszką i tartym parmezanem. Na koniec polewamy resztą sosu i podajemy z ciepłymi grzankami.