Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- 75g kremowego sera koziego
- 6 plasterków surowej, wędzonej dojrzewającej szynki
- 1 słodkie jabłko
- 3 daktyle
Na dressing:
- 1 drobno posiekana szalotka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od dressingu – do słoika wrzucamy posiekaną szalotkę, dodajemy oliwę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Zakręcamy i dobrze wstrząsamy aż utworzy się emulsja. Odkładamy do przegryzienia.
Na dwa duże talerze wykładamy listki sałaty rzymskiej – duże rozrywam w palcach na mniejsze, małe zostawiam w całości. Jabłko kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki jabłka układamy równomiernie między liśćmi sałaty.
Plasterki szynki rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na sałatce – po 3 plasterki na porcję. Ser kozi także rozdzielamy w palcach i rozsypujemy równomiernie po sałatce. Daktyle kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę.
Przed podaniem wstrząsamy jeszcze raz przygotowany dressing i polewamy nim przygotowane sałatki. Podajemy.
Coś nowego, smacznego i zdrowego – super!