Składniki (na 1 pizzę):
- 200g mąki żytniej pełnoziarnista
- 150g mąki pszennej
- 10g suchych drożdzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 250ml ciepłej wody
Dodatki:
- 200g brukselki
- 1 duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 6-8 łyżeczek ricotty
- sól i pieprz do smaku
- ocet balsamiczny do skropienia po upieczeniu
- olej do smażenia
Mąkę żytnią i pszenną przesiewamy do dużej miski. Tworzymy otwór do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy szczyptę soli, cukru oraz drożdże. Widelcem zbieramy mąkę z brzegów miski i mieszamy ją z wodą. Gdy ciasta nie będzie się już dało wyrabiać widelcem, przekładamy je na podsypaną mąką deskę i zagniatamy około 10 minut na sprężyste, gładkie ciasto. Kulę ciasta przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie, przygotowujemy brukselkę. Dokładnie ją myjemy i odcinamy końce. Odrywamy listki z wierzchu do momentu gdy chcą łatwo schodzić, środki przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Szklimy ją około 5 minut. Następnie dodajemy brukselkę i smażymy razem 5 minut. Potem dodajemy kilka łyżek wody, zmniejszamy ogień i pod przykrywką dusimy 5 minut, aby brukselka lekko zmiękła. Na sam koniec dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.
Po wyznaczonym czasie, wykładamy wyrośnięte ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiamy 5 minut, po czym rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia – może być blacha wyłożona papierem lub specjalne foremki do pizzy. Tworzymy wyższy brzeg na rancie pizzy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200°. Na wierzch pizzy układamy równomiernie przygotowaną wcześniej brukselkę. Na nią, kładziemy kilka porcji ricotty. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe – najlepiej sprawdzić brzeg pizzy nożem czy już jest chrupiący. Pizzę podajemy gorącą, skropioną octem balsamicznym.