Pizza z brukselką i ricottą

Drukuj
30.11.2015   Magda
Brukselka to trochę nietypowy dodatek do pizzy, ale sami musicie się przekonać jak to wspaniale smakuje. Razem z kremową ricottą i słodko-kwaśnym octem balsamicznym tworzy jedno z lepszych połączeń smakowych i dodatków do pizzy. Naprawdę polecam.

Składniki (na 1 pizzę):

  • 200g mąki żytniej pełnoziarnista
  • 150g mąki pszennej
  • 10g suchych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 250ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 200g brukselki
  • 1 duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 6-8 łyżeczek ricotty
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet balsamiczny do skropienia po upieczeniu
  • olej do smażenia

 

Mąkę żytnią i pszenną przesiewamy do dużej miski. Tworzymy otwór do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy szczyptę soli, cukru oraz drożdże. Widelcem zbieramy mąkę z brzegów miski i mieszamy ją z wodą. Gdy ciasta nie będzie się już dało wyrabiać widelcem, przekładamy je na podsypaną mąką deskę i zagniatamy około 10 minut na sprężyste, gładkie ciasto. Kulę ciasta przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

 

W międzyczasie, przygotowujemy brukselkę. Dokładnie ją myjemy i odcinamy końce. Odrywamy listki z wierzchu do momentu gdy chcą łatwo schodzić, środki przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Szklimy ją około 5 minut. Następnie dodajemy brukselkę i smażymy razem 5 minut. Potem dodajemy kilka łyżek wody, zmniejszamy ogień i pod przykrywką dusimy 5 minut, aby brukselka lekko zmiękła. Na sam koniec dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.

 

Po wyznaczonym czasie, wykładamy wyrośnięte ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiamy 5 minut, po czym rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia – może być blacha wyłożona papierem lub specjalne foremki do pizzy. Tworzymy wyższy brzeg na rancie pizzy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200°. Na wierzch pizzy układamy równomiernie przygotowaną wcześniej brukselkę. Na nią, kładziemy kilka porcji ricotty. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe – najlepiej sprawdzić brzeg pizzy nożem czy już jest chrupiący. Pizzę podajemy gorącą, skropioną octem balsamicznym.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *