Pasta szynkowo-paprykowa

Drukuj
03.04.2015   Magda

Pasta kanapkowa to świetny dodatek do świeżych bułeczek o poranku. Ale niekoniecznie. Moja pasta szynkowo-paprykowa, z delikatnie pikantną nutą czerwonej cebuli, świetnie smakuje na krakersach lub malutkich kromeczkach z bagietki – tak podana, na ogromnym półmisku, jest strzałem w dziesiątkę na przyjęciu, spotkaniu w dużym gronie. Najlepiej zrobić jej dużo, bo na pewno będzie trzeba dorobić kanapeczek, bo naprawdę obłędnie smakują. 
Składniki:
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 150g szynki, użyłam wędzonej
  • 200g gładkiego serka kanapkowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

Cebulę, paprykę i szynkę bardzo drobno kroimy. Mieszamy razem z serkiem i śmietaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji – serek powinien być dość gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do kanapek, krakersów, bułeczek. Dobrze smakuje też jako dip, ładnie ozdobiony kawałki szynki, papryki i szczypiorkiem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.