Pasta ze słonecznika

Drukuj
09.02.2024  Magda

Pasta ze słonecznika stała się ostatnio moim uzależnieniem – rano na kanapki a wieczorem do krakersów lub paluszków. Pobiła nawet mój ukochany hummus w walce o najlepszy dip do nachosów. Do wykonania w dosłownie chwilę – polecam.

Składniki (na 150ml słoik):

  • szklanka obranego słonecznika
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4-6 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku
  • przegotowana zimna woda

 

Zaczynamy od zalania ziaren słonecznika gorącą wodą, tak mniej więcej centymetr nad powierzchnię słonecznika.  Zostawiamy na około 30 minut.

 

Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy obrany i starty czosnek, około 4 łyżek płatków drożdżowych i odrobinę przegotowanej wody – 5 łyżek.

 

Całość blendujemy, aż masa stanie się powoli zmieniać w pastę – możliwe, że będzie trzeba dodać więcej wody, aby konsystencja była jak najbardziej kremowa a pasta stawała się coraz jaśniejsza. Wraz z dodawaniem wody, polecam dodać więcej płatków drożdżowych do smaku. Na sam koniec, gdy pasta jest gładka, jasna, odpowiednio gęsta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę blendujemy. 

 

Pastę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny, bo najlepiej smakuje gdy przegryzie się w lodówce. Można podawać na kanapce albo jako dip do chipsów.

 



1 thought on “Pasta ze słonecznika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.