Muszle makaronowe z wędzonym łososiem i pieczonymi pomidorami

Drukuj
29.12.2022  Magda

Muszle makaronowe nadziewane różnymi składnikami i podawane na zimno to bardzo smaczna i idealnie podzielna przystawka na wiele imprez. Na tegorocznego Sylwestra, właśnie taką formę przystawki zaproponuje gością, na pewno im posmakuje. Nadziewam makarowe muszle kremowym serkiem, słodkimi pieczonymi pomidorkami a dla kontrastu słony, wędzony łosoś. Idealne połączenie.

Składniki (na 12 makaronowych muszli):

  • 12 muszli makaronowych
  • 120g kremowego serka kanapkowego
  • około 100g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczyta chili – opcjonalnie
  • 200g wędzonego łososia
  • gałązka koperku

 

Zaczynamy od ugotowania muszli – polecam wodę na makaron zagotować na patelni, dzięki temu muszle się nie posklejają podczas gotowania. Wodę solimy i gotujemy muszle do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz do ostygnięcia.

 

W międzyczasie nagrzewamy pierknik na 200°. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy pomidorki, które obficie skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i odroginą chili, jeśli używamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. Po tym czasie wyciągamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Do kremowego serka dodajemy połowę soku spod pomidorów czyli mieszanki oliwy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Takim serkiem nadziewamy muszlę – około 2/3 małej łyżeczki serka do środka. 

 

Na serek układamy pomidory, po jednym dużym lub po dwa jeśli są małe, lekko wciskamy w serek. Następnie układamy po kawałku łososia na każdą porcję. Z wierzchu doprawiamy pieprzem, skrapiamy jeszcze kilkoma kroplami soków spod pomidorów. Ozdabiamy malutkimi gałązkami koperku.

 

Przystawkę można od razu podawać, ale najlepiej smakuję jak chociaż godzinę schłodzi się w lodówkce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.