Pasta serowa

Drukuj
19.04.2013   Magda
Przyznaje się otwarcie, że nie jestem mistrzynią aperitifów. Jeśli chodzi o jedzenie, to lubię przechodzić od razu do konkretów 🙂 Jednak, te kanapki są hitem na każdym przyjęciu urodzinowym w moim domu. Przepis dostałam od znajomego z Czech, który jako właściciel pensjonatu, przyrządza takie kanapeczki dla swoich gości. Pomarańcze i winogrona nie są zwykłą ozdobą kanapeczek, ale istotnym dodatkiem, który wzbogaca doznania smakowe.

Składniki (na około 10 mały kromeczek): 

  • 300g sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • około 1 łyżki majonezu 
  • około 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 

  • cząstki pomarańczy lub/i winogrona do przybrania 
  • duża bagietka

 

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera.

 

Ser z czosnkiem mieszamy z  łyżką majonezu i jogurtu. Pasta ma mieć zwartą konsystencję. Na początku lepiej jest dodać mniej majonezu i jogurtu i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada.

 

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy na małych kromeczkach z bagietki lub ciemnego pieczywa w zależności od upodobań.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.