Zupa krem z kukurydzy

Drukuj
22.04.2013   Magda

Wczoraj na moim stole gościła inspirowana meksykańskimi smakami zupa kukurydziana. Aksamitna konsystencja, słodycz papryki, przełamana słonym serem i ostrą papryką znalazła uznanie w oczach mojej rodziny. Zaskoczcie swoje kupki smakowe i rozweselcie się żółciutką zupą.

Składniki (na 2 porcje): 

  • puszka kukurydzy
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana 
  • 500ml bulionu warzywnego 
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżka masła 
  • odrobina oliwy lub oleju 
  • sól i pieprz 
  • odrobina fety 
  • szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku

 

Do garnka wrzucamy masło. Aby się nie przypaliło, polewamy je odrobiną oliwy i rozpuszczamy. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i bazylię. Chwilę podsmażamy, aby cebula się delikatnie zeszkliła, ale nie spaliła. Następnie wrzucamy ziemniaki, mieszamy i wlewamy wino.

 

Gdy wino odparuje, dodajemy kukurydzę i bulion. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

 

Gdy ziemniaki są już ugotowane, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zupę. Aby miała gładką konsystencję, przecieram ją jeszcze przez sito.

 

Zupę podajemy gorącą, z pokruszoną fetą i szczyptą czerwonej papryki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *