Naleśniki z syropem z bzu, truskawkami i twarogiem

Drukuj
23.06.2020   Magda

Uwielbiane, proste i pyszne naleśniki kolejny raz pokazują jak łatwo zrobić z nich coś wyjątkowego. Jeden prosty dodatek w postaci pachnącego kwiatowego syropu i garści truskawek i mamy piękne, efektowne danie. W środku klasycznie serek twarogowy, ale dla cudownego zapachu, z odrobiną prawdziwej wanilii. 

Składniki (na 12 małych naleśników):

  • 1 jajko
  • 150ml tłustego mleka
  • 100ml wody
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu

Na nadzienie:

  • 250g tłustego twarogu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder do smaku – opcjonalnie

Na truskawki:

  • 300g świeżych truskawek
  • 4-5 łyżek syropu z czarnego bzu

 

Zaczynamy od truskawek – umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki – zależy od wielkości. Do tak pokrojonych truskawek dodajemy syrop z bzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamacerowania.

 

Do robota kuchennego lub do wysokiego naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy, przekładamy twaróg, nasiona z przepołowionej połówki laski wanilii, śmietanę oraz mleko, a jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy także cukru pudru do smaku. Całość ucieramy lub blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łyżkę masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko, wodę, syrop, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło – mieszamy rózgą do połączenia. Do mokrych składników wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą do dokładnego połączenia – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki, jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki, a jeśli za gęste, rozrzedzamy odrobiną mleka.

 

Rozgrzewamy dobrze nieprzywierającą patelnię. Wylewamy na nią porcję ciasta – około 2/3 chochelki, kulistymi ruchami rozprowadzamy, smażymy na złocisto, obracamy i jeszcze chwilę smażymy. Powtarzamy czynności do skończenia się ciasta.

 

Składamy danie – do środka naleśników dajemy porcję twarogu – wychodzi około 1,5 łyżeczki na naleśnika. Rozsmarowujemy i albo składamy na ćwiartki lub zwijamy. Układamy na talerzu, a na wierzch wykładamy solidną porcję truskawek i polewamy odrobiną uzyskanych spod truskawek syropu. Podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.