Meksykańskie wołowe klopsiki

Drukuj
29.01.2025  Magda

Jak wpiszecie u mnie na blogu w wyszukiwarkę hasło klopsiki czy pulpeciki, wyświetli Wam się masa przepisów na te mięsne kulki. A to dlatego, że je uwielbiam, moja rodzina je uwielbia, jest to zawsze gwarancja zjedzonego obiadu i wylizanych talerzu – szczególnie u dzieci to bardzo cieszy. Dlatego wymyślam non stop coś nowego w tej formie, z użyciem różnych mięs, sięgając po różne kuchnie z całego świata. Dzisiaj zawitałam do Meksyku, pełnego zapachów kuminu i papryki. Z tej kompozycji powstały mięsne kulki z dodatkiem kukurydzianych tortilli – tak, w środku klopsików, serwowane z sosem pomidorowym i koniecznie z masą dodatków – guacamole, limonka, kwaśna śmietana. Olé!

Składniki (na 4-5 dużych porcji):

  • 400g mielonej wołowiny
  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 100g chipsów kukurydzianych/tortilli solonych
  • 1 mała czerwona cebula
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka wędzonej czerwonej słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ryż jaśminowy ugotowany na sypko
  • guacamole gotowe lub domowe
  • cząstki limonki
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • kilka sztuk chipsów kukurydzianych

 

Do robota kuchennego przekładamy chipsy kukurydziane i mielimy na drobno, przesypujemy do dużej miski. Obieramy cebulę, kropimy w ćwiartki i także rozdrabniamy na małe kawałki w robocie kuchennym. Dodajemy do miski. Do miski dodajemy mięso, jajko, przyprawy – kumin, paprykę słodką oraz pieprz cayenne, odrobinę zwykłego pieprzu i sól do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego. Odstawiamy na chwilę.

 

Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wyciskamy na niego 2 obrane ząbki czosnku – smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, cukier i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem.

 

W tym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i obsmażamy klopsiki, aby się lekko zrumieniły z każdej strony – około 1-2 minuty z każdej strony. Podpieczone przekładamy do sosu, w którym dusimy je jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę lub kolendrę i mieszamy.

 

Po tym czasie możemy serwować danie. Na porcję ryżu wykładamy klopsiki, polewamy je sosem. Podajemy z dodatkami jak guacamole, kwaśna śmietana – to musi być obowiązkowo. Można skropić sokiem z limonki i dodać kilka chipsów dla chrupkości.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *