Składniki (na 4-5 dużych porcji):
- 400g mielonej wołowiny
- 400g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 100g chipsów kukurydzianych/tortilli solonych
- 1 mała czerwona cebula
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka wędzonej czerwonej słodkie papryki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju
Na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ryż jaśminowy ugotowany na sypko
- guacamole gotowe lub domowe
- cząstki limonki
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%
- kilka sztuk chipsów kukurydzianych
Do robota kuchennego przekładamy chipsy kukurydziane i mielimy na drobno, przesypujemy do dużej miski. Obieramy cebulę, kropimy w ćwiartki i także rozdrabniamy na małe kawałki w robocie kuchennym. Dodajemy do miski. Do miski dodajemy mięso, jajko, przyprawy – kumin, paprykę słodką oraz pieprz cayenne, odrobinę zwykłego pieprzu i sól do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego. Odstawiamy na chwilę.
Na dużej patelni albo w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wyciskamy na niego 2 obrane ząbki czosnku – smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, cukier i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem.
W tym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i obsmażamy klopsiki, aby się lekko zrumieniły z każdej strony – około 1-2 minuty z każdej strony. Podpieczone przekładamy do sosu, w którym dusimy je jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę lub kolendrę i mieszamy.
Po tym czasie możemy serwować danie. Na porcję ryżu wykładamy klopsiki, polewamy je sosem. Podajemy z dodatkami jak guacamole, kwaśna śmietana – to musi być obowiązkowo. Można skropić sokiem z limonki i dodać kilka chipsów dla chrupkości.