Klopsiki a’la Strogonow

Drukuj
01.10.2022  Magda

U nas w domu, gdy zbliżał się większy rodzinny zjazd, ogromny gar gulaszu Strogonow to był obowiązek. Do tego świeża bułka i można było wykarmić kordon ludzi. Też pamiętam, że często pojawiał się na weselach. Nie mniej jednak, nie zważając na okoliczności jedzenia, uwielbiam ten smak gulaszu, a przede wszystkim tego ogórka kiszonego, dla mnie rarytas gdy wśród gęstwiny sosu udało mi się go złapać. Tradycyjną wersję przepisu na Strogonowa znajdziecie wśród przepisów na blogu, a dzisiaj mniej tradycyjna, ale równie pyszna interpretacja przepisu – istotna zmiana, że zamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji.

Składniki (na 4-5 dużych porcje):

  • 400g mielonej wołowiny
  • 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • 250g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • około 500ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju

Do podania:

  • makaron jajeczny, najlepiej szerokie wstążki
  • kwaśna śmietana
  • łyżka siekanego koperku

 

Zaczynamy od przygotowania warzyw – pieczarki oczyszczamy z brudu – przecieramy ręcznikiem papierowym lub ściereczką, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki.

 

Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie do połączenia i formujemy w rękach klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. 

 

Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i podsmażamy na nim klopsiki, w kilku partiach. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, podsmażone odkładamy na talerz.

 

Gdy usmażymy wszystkie klopsiki, na tłuszcz na patelni wrzucamy masło, rozpuszczamy i dodajemy cebulę – szklimy około 2-3 minuty często mieszając. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić. Dodajemy do wszystkiego musztardę oraz słodką paprykę – rozprowadzamy. Posypujemy z wierzchu mąką, mieszamy, rozprowadzając, smażymy tak wszystko z mąką przez minutę. Następnie, wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby rozprowadzić mąkę w płynie. Sos zacznie powoli gęstnieć. Wrzucamy do niego klopsiki, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec wrzucamy ogórek kiszony, koperek, doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Mieszamy.

 

Podajemy gorący, z makaronem, najlepiej jajecznym, lub ziemniakami czy nawet z pieczywem. Pysznie smakuje z kleksami kwaśnej śmietany.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.