Składniki (na 4-5 dużych porcje):
- 400g mielonej wołowiny
- 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 250g pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- około 500ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
Do podania:
- makaron jajeczny, najlepiej szerokie wstążki
- kwaśna śmietana
- łyżka siekanego koperku
Zaczynamy od przygotowania warzyw – pieczarki oczyszczamy z brudu – przecieramy ręcznikiem papierowym lub ściereczką, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki.
Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie do połączenia i formujemy w rękach klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i podsmażamy na nim klopsiki, w kilku partiach. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, podsmażone odkładamy na talerz.
Gdy usmażymy wszystkie klopsiki, na tłuszcz na patelni wrzucamy masło, rozpuszczamy i dodajemy cebulę – szklimy około 2-3 minuty często mieszając. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić. Dodajemy do wszystkiego musztardę oraz słodką paprykę – rozprowadzamy. Posypujemy z wierzchu mąką, mieszamy, rozprowadzając, smażymy tak wszystko z mąką przez minutę. Następnie, wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby rozprowadzić mąkę w płynie. Sos zacznie powoli gęstnieć. Wrzucamy do niego klopsiki, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec wrzucamy ogórek kiszony, koperek, doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Mieszamy.
Podajemy gorący, z makaronem, najlepiej jajecznym, lub ziemniakami czy nawet z pieczywem. Pysznie smakuje z kleksami kwaśnej śmietany.