Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu – u mnie muszelki
- około 500g brukselki
- 150g wędzonego surowego boczku w plastrach
- 1 mały por
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan do podania
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, przyda się na potem.
Brukselkę myjemy, usuwamy brzydkie liście i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w cienkie paski. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w pół krążki.
Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony boczek – od czasu do czasu mieszając, smażymy aż stanie się złocisty – około 4-5 minut na dużym ogniu., Następnie ściągamy go z patelni zostawiając na niej jak najwięcej wytopionego tłuszczu – możemy się wspomóc łyżką cedzakową. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojony por – smażymy 2-3 minut, po czym dodajemy czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną brukselkę, mieszając, smażymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewamy wodę spod gotowania makaronu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut.
Po tym czasie odkrywamy, odparowujemy resztę wody która została. Gdy odparuje, dodajemy makaron, boczek, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Serwujemy gorące z tartym parmezanem na wierzchu.