Makaron z serem Brie i suszonymi pomidorami

Drukuj
22.09.2021   Magda

Jeśli macie smaka na jakieś pyszne danie z makaronem, to jest to właśnie ten przepis – zaskakujący prosty w wykonaniu, a smak wyjątkowy, uzyskany dzięki kilku prostym składnikom. Może to być propozycja na wyjątkowy obiad, ale jakby mi ktoś podał takie danie na romantycznej randce czy na gościnnej kolacji, na pewno też by mnie zachwyciło? Zachęceni – czytajcie przepis poniżej 🙂

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g podłużnego makaronu – użyłam tagiatelle, ale można też papardelle, spaghetti lub linguine
  • 100g sera Brie
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula szalotka
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki bazylii do podania – opcjonalnie

 

Gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed końcem gotowania odlewamy około kubka wody spod gotowania – przyda się na potem. Odcedzamy i zostawiamy w cieple.

 

W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy składniki – cebulkę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Pomidory suszone kroimy w kostkę. Ser Brie kroimy z grubsza.

 

Na patelnie wrzucamy pomidory oraz szalotkę i smażymy wszystko razem na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do tego wlewamy wlewamy kremówkę, dodajemy ser Brie i zostawiamy na 2 minuty, aż ser się lekko zagrzeje i zacznie rozpuszczać, wtedy delikatnie mieszamy.

 

Na patelnie wrzucamy ciepły makaron i około połowy kubka wody spod makaronu – dokładnie ale delikatnie mieszamy, aż makaron cały pokryje się sosem. Jeśli mamy jeszcze za mało serowego sosu albo danie jest zbyt zwarte podlewamy jeszcze wodą spod makaronu i mieszamy. 

 

Ściągamy z ognia, dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem – mieszamy. Danie od razu podajemy – najlepiej smakuje od razu, gdy kremowy sos serowy jest gorący i płynny. 

 

Możemy udekorować świeżymi listkami bazylii i podać parmezan do posypania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.