Składniki (na 2 duże porcje):
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania
- 1 duże jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 100g wędzonego boczku
- opakowanie świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- opakowanie kremowego serka śmietankowego
- pieprz
Na sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 50g sera Lazur
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania naleśników – do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta konsystencji śmietanki – możliwe że będzie trzeba dodać więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk.
Przygotowujemy farsz – boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym na drobno. Na zimną patelnię wrzucamy zmielony boczek, włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się rumieni – około 708 minut, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając większe grudy. Następnie do boczku dodajemy z grubsza posiekany szpinak, mieszamy do chwili zwiotczenia. Do tego dodajemy przeciśnięty lub starty ząbek czosnku i wszystko razem smażymy, mieszając, przez około 2 minuty. Ściągamy z ognia. Dodajemy serek, na chwilę go zostawiamy, aby się zagrzał, wtedy lepiej się rozprowadzi. Doprawiamy do smaku pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się z serkiem. Odkładamy.
Robimy sos – do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy, a gdy zacznie się pienić, dodajemy do niego mąkę. Na małym ogniu prażymy mąkę w maśle, aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo mleko, uważając aby dokładnie rozcierać tworzącą się pastę. Gdy wlejemy całe mleko, zwiększamy ogień na średni i cały czas mieszając, gotujemy do momentu uzyskania sosu gęstości gęstej śmietany. Ściągamy z ognia, dodajemy pokruszony ser Lazur, odstawiamy na chwilę do zagrzania sera. Po chwili dodajemy gęstej śmietany, pieprzu do smaku i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i uzyskania jednolitego sosu.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3 łyżki sosu i rozsmarowujemy.
Farsz dzielimy na 8 równych części. Farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy w rulon. Nafaszerowane naleśniki ciasno układamy w naczyniu. Całość zalewamy pozostałym sosem.
Wstawiamy całość do zapieczenia na około 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty zapiekania polecam włączyć opcję grill, aby wierzch się ładnie zarumienił. Podajemy gorące.