Składniki (na 4 porcje):
- 400g makaronu
- 400g filet z łososia
- około 20 małych pomidorków koktajlowych
- średni ząbek czosnku
- odrobina oleju
- sól i pieprz do smaku
- 150ml śmietanki kremówki
Czerwone pesto:
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
- 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego na drobno parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek, może być spod pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
Filet z łososia dokładnie myjemy, ściągamy z niego skórę i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe myjemy.
Przygotowujemy pesto – wszystkie składniki pesto wkładamy do robota kuchennego i rozcieramy na jednolitą, gładką pastę.
W garnku zagotowujemy wodę, porządnie soli i gotujemy w niej makaron. Na minutę przed końcem gotowania się makaronu odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu i dopiero potem odcedzamy.
W międzyczasie gdy makaron się gotuje, na patelnie wlewamy olej i gdy się nagrzeje, wkładamy na niego całe pomidorki. Smażymy pomidorki około 5 minut, aby skórka się lekko przypiekła. Na minutę przed końce smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy z ognia.
Odcedzony gorący makaron nie przelewamy po ugotowaniu wodą. Wkładamy gorący z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy do niego pesto, kremówkę, doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Następnie dodajemy pomidorki oraz kawałki łososia, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut – gorący makaron sprawi, że łosoś ugotuje się idealnie. Po tym czasie od razu podajemy. Możemy posypać danie z wierzchu świeżo mielonym, grubym pieprzem.
Narobilaś mi smaka http://moje-wyroby.blog.pl/