Kruche ciasteczka z nadzieniem

Drukuj
17.12.2018   Magda

Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować dzieci, które chętnie powycinają ciasteczka a i na pewno pooblizują łyżkę po dżemie. Ładnie się prezentują, pięknie pachną przy pieczeniu, ale niestety… bardzo szybko znikają.

Składniki (na około 20 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 5 łyżek ulubionego dżemu – u mnie morelowy
  • 2 łyżki mleka

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz cukier puder. Wkrawamy do tego masło i rozcieramy szybko w palcach do uzyskania mokrej, sypkiej konsystencji. Następnie, dodajemy do tego jajko oraz wodę i szybko zarabiamy do uzyskania jędrnego, jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na 2 części, spłaszczamy aby szybciej stężały, okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem. 

 

Po upływie godziny wyciągamy ciasto – proponuje pracować najpierw na jednym kawałku, a drugi niech się jeszcze chodzi, wkładamy go między dwa duże arkusze papieru i rozwałkowujemy na duży, cienki placek grubości około 2mm. Z placka wycinamy wybrany przez nas kształt – najlepiej wybrać kształt, w którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego kształtu 🙂

 

Na połowie wyciętych kształtów, na środku, nakładamy około pół łyżeczki dżemu, przykrywamy drugim ciastkiem i sklejamy za pomocą widelca. Na środku robimy małe nacięcie nożem. 

 

Układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

 

Wystawiamy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystygnięte podajemy i patrzymy jak szybko znikają.

 



1 thought on “Kruche ciasteczka z nadzieniem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.