Kremowe gnocchi z pieczarkami i szpinakiem

Drukuj
16.11.2022  Magda

Lubicie dania, które Was ,,rozpieszczają”? Ja jestem wielbicielką comfort foodu, na sercu mi lepiej jak coś dobrego zjem. A jeśli to coś jest jeszcze szybkie i proste w wykonaniu, to tym bardziej… nie ma argumentów aby nie przygotować takiego dania. W dzisiejszej odsłonie danie z lekko włoską nutą – w użyciu gotowe gnocchi, bo ma być szybko i duża ilości parmezanu – bo ma być komfortowo. To wszystko łączy super kremowy, aromatyczny sos z pieczarkami i szpinakiem. Danie mega smaczne, świetne na obiad, ale i podane z lampką wina będzie wspaniałe na romantyczną kolacje – comfort food w najlepszym wydaniu!

Składniki (na 3 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi
  • 250g małych pieczarek – użyłam brązowych
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 150ml bulionu – użyłam warzywnego z kostki
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka musztardy kremowej – może być Dijon, kremska, delikatesowa
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do podania
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie

 

Przygotowujemy pieczarki – za pomocą ręcznika papierowego oczyszczamy grzyby z zanieczyszczeń, delikatnie przecieramy kapelusze. Polecam tą metodę, a nie mycie grzybów pod wodą, która wypłukuje smak i sprawia, że gdyby nasiąkają wodą, a powinny smakami z dania. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na pół.

 

Cebulę obieramy, siekamy na drobno. Ząbek czosnku obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki. 

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i szklimy 3-4 minuty, często mieszając. Do tego dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż lekko się zrumienią, na dużym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, zioła – bazylię i oregano – mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Do tego dolewamy wino, bulion, dodajemy musztardę i wsypujemy gnocchi – wszystko dokładnie mieszamy, a gdy zacznie bomblować, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy 3 minuty.

 

Po upływie 3 minut, do gnocchi dorzucamy szpinak, wlewamy kremówkę – wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 3 minuty.

 

Po tym czasie ściągamy potrawę z ognia. Dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną świeżą pietruszkę, jeśli używamy. Danie od razu podajemy. Możemy posypać dodatkowo parmezanem. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.