Składniki (na 3 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi
- 250g małych pieczarek – użyłam brązowych
- 2 garście liści szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 100ml białego wytrawnego wina
- 150ml bulionu – użyłam warzywnego z kostki
- 150ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka musztardy kremowej – może być Dijon, kremska, delikatesowa
- 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do podania
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
Przygotowujemy pieczarki – za pomocą ręcznika papierowego oczyszczamy grzyby z zanieczyszczeń, delikatnie przecieramy kapelusze. Polecam tą metodę, a nie mycie grzybów pod wodą, która wypłukuje smak i sprawia, że gdyby nasiąkają wodą, a powinny smakami z dania. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na pół.
Cebulę obieramy, siekamy na drobno. Ząbek czosnku obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i szklimy 3-4 minuty, często mieszając. Do tego dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż lekko się zrumienią, na dużym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, zioła – bazylię i oregano – mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Do tego dolewamy wino, bulion, dodajemy musztardę i wsypujemy gnocchi – wszystko dokładnie mieszamy, a gdy zacznie bomblować, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy 3 minuty.
Po upływie 3 minut, do gnocchi dorzucamy szpinak, wlewamy kremówkę – wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 3 minuty.
Po tym czasie ściągamy potrawę z ognia. Dodajemy parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną świeżą pietruszkę, jeśli używamy. Danie od razu podajemy. Możemy posypać dodatkowo parmezanem.