Jesienne łazanki z dynią i białą kiełbasą

Drukuj
07.11.2022  Magda

Sezon na dynię czas zacząć, a gdy masz jej spory zapas – przecież dynia to taki świetny prezent… to działasz, wymyślasz. I tak właśnie powstały te łazanki i okazały się przepyszne. Świetne połączenie słodkiej dyni z pikantną białą kiełbasą, dla mnie bomba. Jeszcze jak pod koniec zostawiamy łazanki na patelni, podpiekamy i te cudownie podpieczone kawałki – niebo w gębie. Przepis do wykorzystania na jesień i do zapamiętania – pokochacie ten smak i na pewno będziecie wracać do tego przepisu. 

Składniki (na 3 porcje):

  • połówka małej dyni – użyłam piżmowej, ale hokkaido też będzie dobra
  • 1 duża cebula
  • 200g cienkich białych kiełbasek
  • 250g makaronu łazanki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego – może być z kostki

 

Makaron łazanki gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy, aby nie były zbytnio posklejane.

 

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy na drobno. Kiełbaski tniemy na małe kawałki.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na to cebulę i kiełbasę – smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko się ładnie zrumieni. Na minutę przed końcem smażenia, wrzucamy roztarty w rękach tymianek, mieszamy. Ściągamy wszystko z patelni i wrzucamy pokrojoną dynię. Wlewamy do niej bulion, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

 

Po upływie 5 minut dodajemy do dyni uprzednio podpieczoną kiełbasę z cebulą, makaron, doprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy 2 łyżki oleju. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy i podsmażamy na patelni od czasu do czasu mieszając, aż makaron zacznie się na złocisto przypiekać.

 

Na sam koniec próbujemy czy nie trzeba dodać jeszcze soli czy pieprzu i gotowe danie podajemy. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *