Składniki (na 3 duże porcje):
- 2 czerwone papryki
- 2 duże bataty
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego świeżego imbiru lub płaska łyżeczka mielonego
- szczypta płatków chili lub do smaku
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- puszka mleczka kokosowego
- sól do smaku
Do podania:
- ugotowany ryż – najlepiej basmati
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Bataty obieramy kroimy w kostkę wielkości kęsa. Rozkładamy wszystko na blaszcze, skrapiamy około 5 łyżka oliwy, posypujemy przyprawą garam masala oraz kuminem, mieszamy, najlepiej rękami, aby pokryły się oliwą i przyprawami. Rozkładamy równomiernie, w lekkich odstępach i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie obieramy i ścieramy czosnek. Obieramy imbir i także ścieramy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią czosnek, imbir oraz chili – smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy passate pomidorową oraz pół szklanki wody – doprowadzamy do bulgotania, zmieszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Po tym czasie warzywa z pierkanika są już gotowe, przekładamy je do sosu. Dodajemy mleczko kokosowe i wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy jeszcze wszystko przez 5 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą. Danie jest gotowe do podania, polecam podawać z ryżem – białym, brązowym, ulubionym. Ja użyłam basmati.