Grochowy dahl z kokosowym ryżem

Drukuj
15.01.2025  Magda

Indyjskie smaki zdecydowanie uderzają w mój czuły punkt – uwielbiam ich aromat, intensywność, złożoność smaków i kontrasty. Zauważcie, że często w kuchni indyjskiej łączy się pikantne z łagodnym, mocne aromaty z delikatnym akcentem, a także gorące z zimny. Ten dahl jest właśnie tego przykładem – pikantny grochowy dahl, pełen przypraw, podany na delikatnym kokosowym ryżu. Do tego łagodny ale odświeżający kleks jogurtu, a na zwieńczenie coś co idealnie pasuje aby zbalansować ,,ciężkość” całego dania – limonkowa czerwona cebula. Zrobiłam gar tej potrawy, jadłam przez 3 dni, nie znudził mi się, a wręcz wciągnął.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • szklanka grochu – połówek
  • 4 szklanki wody
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • łyżka masła

Kokosowy ryż:

  • 150g ryżu jaśminowego
  • szklanka mleczka koksowego
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Marynowana cebula:

  • mała czerwona cebula
  • sok i skórka z połowy limonki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Do podania:

  • gęsty jogurt
  • świeża kolendra lub pietruszka

 

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Czosnek obieramy i ścieramy. Groch wsypujemy na sito i przepłukujemy 2 razy, odstawiamy do odcieknięcia. 

 

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy, od czasu to czasu mieszając, aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć na brzegach, około 5-7 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, mieszamy i smażymy około minutę. Dodajemy 1/4 szklanki wody, mieszamy i odparowujemy przez minutę. Dorzucamy groch oraz przyprawy – kolendrę, kurkumę, kardamon oraz chili,  mieszamy przez minutę. Dodajemy 4 szklanki wody, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy, od czasu do czasu mieszając, do chwili, aż groch będzie bardzo miękki, wręcz papkowaty, a większość płynu wchłonięte – około 40-50 minut. Jeśli w trakcie duszenia i mieszania, danie zacznie przywierać, możemy dolać wody i zmniejszyć jeszcze ogień. 

 

W czasie gotowania się potrawy, nastawiamy ryż. Suchy ryż opłukujemy na sicie, po czym przerzucamy do garnka. Dodajemy sól, wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyłączamy ogień i przykrywamy garnek z ryżem, zostawiamy na ciepłym palniku na około 10 minut – w tym czasie ryż dojdzie i wchłonie resztę płynów. 

 

Przygotowujemy marynowaną cebulę czerwoną – obieramy cebulę, i kroimy w krążki. Przekładamy do miseczki, dodajemy do niej cukier, sól, skórkę i sok z limonki – mieszamy i odstawiamy do chwili podania dania.

 

Gotowy dahl podajemy na delikatnym ryży. Wierzch polewamy odrobiną zimnego jogurtu i dekorujemy marynowaną cebulą oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *