25.03.2016 Magda
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże jajka
- 6 małych pieczarki
- 1/3 małej cebuli
- 1 czubata łyżka majonezu – u mnie light
- 1 łyżeczka kremowego serka śmietanowego – np. Łaciate
- 1/4 łyżeczki musztardy
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- odrobina świeżego tymianku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie – od chwili zagotowania liczymy 6-7 minut.
W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i albo kroimy je w drobną kostkę albo rozdrabiamy w robocie kuchennym. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przekrawamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, majonez, serek, musztardę oraz odrobinę posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka możemy faszerować za pomocą łyżki lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszczypywać. Gotowe jajka układamy na talerzu – jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem. i podajemy. Jajka można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, w zamkniętym pudełku, do chwili podania.