Jajka faszerowane pieczarkami

Drukuj

 25.03.2016   Magda

Jajka faszerowane to piękna ozdoba stołu wielkanocnego, która niestety, bardzo szybko znika :). Takie pyszności, z kremowym nadzieniem z pieczarek, na pewno zadowolą naszych świątecznych gości. Całe szczęście że można je szybko przyrządzić i najlepiej w masowych ilościach.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże jajka
  • 6 małych pieczarki
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 czubata łyżka majonezu – u mnie light
  • 1 łyżeczka kremowego serka śmietanowego – np. Łaciate
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina świeżego tymianku

 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie – od chwili zagotowania liczymy 6-7 minut.

 

W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i albo kroimy je w drobną kostkę albo rozdrabiamy w robocie kuchennym. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przekrawamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, majonez, serek, musztardę oraz odrobinę posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie mieszamy.

 

Jajka możemy faszerować za pomocą łyżki lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszczypywać. Gotowe jajka układamy na talerzu – jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem. i podajemy. Jajka można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, w zamkniętym pudełku, do chwili podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *