- 4 różnokolorowe papryki
- 2 filety z kurczaka
- szklanka ugotowanego białego ryżu
- pół puszki kukurydzy
- 2 garści świeżego szpinaku – można zastąpić mrożonym, który uprzednio rozmrażamy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- łyżeczka świeżego tymianku oraz kilka gałązek do przybrania
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 2 łyżki startego żółtego sera
Papryki myjemy, odkrawamy z nich wierzch i usuwamy gniazda nasienne. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz – filety z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso, rozdzielamy je w mniejsze kawałki i smażymy około 10 minut, aż zacznie się zrumieniać. W międzyczasie siekamy drobno cebulę, która wrzucamy do zrumienionego kurczaka. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem wszystko smażymy – około 5 minut. Następnie dodajemy do tego szpinak, kukurydzę, ryż, koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut. Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz dodajemy posiekaną pietruszkę oraz tymianek. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Podpieczone papryki wyciągamy z pieca i dajemy im chwilę, aby ostygły – będzie je wtedy łatwiej nafaszerować. Podczas wstępnego pieczenia papryki na pewno puściły trochę wody, wylewamy ją. Łyżką faszerujemy podpieczone papryki dużą ilością farszu. Ustawiamy je w naczyniu i wstawiamy do nagrzanego na 180° piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki, posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na 5 minut aby ser się rozpuścił. Papryki podajemy gorące, przybrane świeżym tymiankiem.
Wygląda pysznie))
Uwielbiam faszerowane papryki! 🙂
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com