24.06.2016 Magda
Jeśli chodzi o najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy sposób podania truskawek, oprócz znanych już klasyków jak gniecione w kubku truskawki z cukrem, takie zapiekane pod kruszonką mogą się Wam spodobać. Są bardzo proste i zniewalająco pyszne. Idealne na zakończenie sezonu truskawkowego.
Składniki (na 2 porcje):
- 500g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 50g zimnego masła
- lody waniliowe do podania
Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną masła.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy w połówki, małe możemy zostawić w całości. Układamy warstwę truskawek na dnie naczynia.
Robimy kruszonkę – łączymy mąkę z cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami ucieramy wszystko, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku – mogą być w nim większe grudki. Gotową kruszonką posypujemy truskawki. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż kruszonka się podpiecze na złocisto. Podajemy gorące, z gałką lodów waniliowych.