Składniki (na formę o średnicy około 31cm):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200g plastrów wędzonego łososia
- opakowanie świeżego szpinaku
- kulka mozzarelli
- 2 duże jajka
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- cząstka cytryny do skropienia – opcjonalnie
Umyty szpinak siekamy z grubsza, przekładamy go na patelnię i smażymy, aż zwiotczeje i odparuje – około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ścieramy do niego obrany czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę. Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W miseczce rozkłócamy widelcem jajka, dolewamy do nich śmietankę, sól i pieprz do smaku, po czym mieszamy do dokładnego połączenia składników. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem francuskim – cały arkusz pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.
Na ciasto rozkładamy równomiernie szpinak. Na szpinak wykładamy plastry łososia – ja ułożyłam takie duże łaty na krzyż, ładnie to wygląda a też w każdej ćwiartce tarty jest solidna porcja łososia.
Całość zalewamy mieszanką jajek i śmietanki, lekko możemy poruszać tartą, aby równomiernie się rozlało. Kulkę mozzarelli rozrywamy w rękach i układamy kawałki na wierzchu tarty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Tarta pysznie smakuje na ciepło jak i na zimno.