Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem

Drukuj
23.10.2019   Magda

Już wielokrotnie udowodniłam, że tarta jest świetną propozycją na obiad, a zwłaszcza ta na bazie ciasta francuskiego – jej główna zaleta to szybkość wykonania, zero bawienia się w robienie ciasta. W tym przepisie wyjątkowo pasuje ciasto francuskie – jego maślany, słodki smak idealnie kontrastuje z słonym, wyrazistym łososiem. W dodatkach znajdziemy też szpinak, aby było zdrowiej oraz czosnek, nieodłączny partner do szpinaku. Ciągnącego, zapieczonego sera też nie może w tej tarcie zabraknąć. Wszystko to sprawia, że nie można się tej tarcie oprzeć, musicie ją upiec.

Składniki (na formę o średnicy około 31cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g plastrów wędzonego łososia
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • kulka mozzarelli
  • 2 duże jajka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • cząstka cytryny do skropienia – opcjonalnie

 

Umyty szpinak siekamy z grubsza, przekładamy go na patelnię i smażymy, aż zwiotczeje i odparuje – około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ścieramy do niego obrany czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę. Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 

W miseczce rozkłócamy widelcem jajka, dolewamy do nich śmietankę, sól i pieprz do smaku, po czym mieszamy do dokładnego połączenia składników. Odstawiamy.

 

Piekarnik nastawiamy na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem francuskim – cały arkusz pewnie nie zakryje całej blachy i brzegów, ale spokojnie możemy wykleić resztę ścinkami, łącząc je widelcem. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.

 

Na ciasto rozkładamy równomiernie szpinak. Na szpinak wykładamy plastry łososia – ja ułożyłam takie duże łaty na krzyż, ładnie to wygląda a też w każdej ćwiartce tarty jest solidna porcja łososia.

 

Całość zalewamy mieszanką jajek i śmietanki, lekko możemy poruszać tartą, aby równomiernie się rozlało. Kulkę mozzarelli rozrywamy w rękach i układamy kawałki na wierzchu tarty.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Tarta pysznie smakuje na ciepło jak i na zimno.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.