08.03.2013 Magda
Niby wiosnę już czuć w powietrzu, ale pierwszej zieleni dalej brak. Za to możecie zrekompensować sobie brak zieleni za oknem zielenią na talerzu. Proponuję szybką, prostą, wiosennie zieloną i smaczną zupę. Nie tylko jej zielony kolor sprawi, że będziemy w lepszym humorze, ale także jej odświeżający smak delikatnie nas pobudzi. Smacznego!
Składniki (na 2 porcje):
- 200g mrożonego zielonego groszku
- 0,5 średniej cebuli, poszatkowanej
- 1/3 łyżeczki suszonej mięty
- 0,5 litra rosołu warzywnego (może być z kostki)
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę przez około 3 minuty, po czym dodajemy miętę i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie, dodajemy groszek, mieszamy i zalewamy bulionem. Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15 minut. Na koniec, blenderem miksujemy zupę na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone – na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wybijamy jajka. Smażymy aż białko się zetnie, a na żółtku zrobi się cienka błonka zapobiegająca rozlaniu się żółtka.
Zupę przelewamy do talerzy, na wierzch układamy po jajku sadzonym. Posypujemy grubo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.