Krem z groszku z jajkiem sadzonym

Drukuj
08.03.2013   Magda

Niby wiosnę już czuć w powietrzu, ale pierwszej zieleni dalej brak. Za to możecie zrekompensować sobie brak zieleni za oknem zielenią na talerzu. Proponuję szybką, prostą, wiosennie zieloną i smaczną zupę. Nie tylko jej zielony kolor sprawi, że będziemy w lepszym humorze, ale także jej odświeżający smak delikatnie nas pobudzi. Smacznego!

Składniki (na 2 porcje): 

  • 200g mrożonego zielonego groszku
  • 0,5 średniej cebuli, poszatkowanej
  • 1/3 łyżeczki suszonej mięty 
  • 0,5 litra rosołu warzywnego (może być z kostki) 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju 
  • sól i pieprz do smaku 
  • szczypiorek do posypania

 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę przez około 3 minuty, po czym dodajemy miętę i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie, dodajemy groszek, mieszamy i zalewamy bulionem. Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15 minut. Na koniec, blenderem miksujemy zupę na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

 

W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone – na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wybijamy jajka. Smażymy aż białko się zetnie, a na żółtku zrobi się cienka błonka zapobiegająca rozlaniu się żółtka.

 

Zupę przelewamy do talerzy, na wierzch układamy po jajku sadzonym. Posypujemy grubo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.