Pasztet drobiowy

Drukuj
07.04.2020   Magda

Nie wiem czy to przy okazji gotowania pysznego rosołu można upiec pyszny pasztet czy podczas przygotowania pasztetu można uzyskać pyszny rosół. Jest to przepis zdecydowani no waste, wszystko zostaje wykorzystane i wszystko jest pyszne. Podałam takie ilości warzyw jakie wykorzystujemy do pasztetu, ale polecam dorzucić jeszcze marchewki, jeśli potem chcemy zjeść rosół z marchewką. Pasztet nie tylko na Wielkanoc, tak Wam posmakuje, że będziecie go na pewno piec częściej.

Składniki (na średniej wielkości keksówkę):

  • średniej wielkości kurczak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cała i połowa cebuli nieobrana
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka naturalnej jarzynki
  • płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • kawałek pora
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • łyżka masła i trochę do wysmarowania formy

 

Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy kuper i całego wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, stawiamy na duży ogień, zagotowujemy i odszumowujemy.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – marchewki, pietruszkę obieramy, kroimy na większe kawałki. Połowę nieobranej cebuli opalamy nad ogniem. Kawałki pora i pietruszkę dokładnie myjemy.

 

Do odszumowanego kurczaka, dodajemy warzywa – marchew, pietruszkę, cebulę, pora oraz pietruszkę. Wsypujemy jarzynkę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz i sól, dorzucamy liście laurowe. Zmniejszamy ogień na mały, gotujemy kurczaka pod przykryciem około 1,5h. 

 

W międzyczasie możemy obrać i pokroić na drobno pozostałą cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Po upływie czasu gotowania, wyciągamy z rosołu kurczaka oraz warzywa do ostygnięcia. Czerstwą bułkę zalewamy rosołem do namoczenia. 

 

Gdy kurczak ostygnie, dokładnie obieramy mięso od kości oraz chrząstek. Mięso wraz z przesmażoną cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa razy, mielimy także odciśniętą bułkę, ale wyciśniętego rosołu nie wylewamy.

 

Włączamy piekarnik na 200°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem.

 

Do masy mięsnej dodajemy około 3-4 łyżki rosołu z bułki, aby masa była wilgotniejsza. Do masy dodajemy także sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy i próbujemy. Do tego dodajemy całe jajko oraz żółtko, mieszamy do połączenia. Pianę z jednego jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę łączymy dokładnie z masą – polecam to robić ręką, ale delikatnie. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch, jego stukamy blaszką o blat aby pozbyć się ewentualnych bąbli powietrza w masie.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 90 minut. Gotowy, upieczony pasztet wystawiamy do całkowitego ostygnięcia – przyznam się, że my nie wytrzymaliśmy i jedliśmy jeszcze ciepły. Ostudzony, trzymamy w lodówce. Nadaje się też do mrożenia. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.